Rumänien

Byn Floresti i utkanten av staden Cluj-Napoca

I Floresi driver stiftelsen tillsammans med den rumänska organisationen Excelsior Foundation ett viktigt projekt för att förändra romernas svåra situation. Främst arbetar vi för att barn och ungdomar ska få skolutbildning och därigenom bättre möjligheter till en ljusare framtid. Samtliga 182 familjer i det romska området har besökts och föräldrarna motiverats att kontinuerligt sända sina barn till skolan. Särskilda workshops anordnas löpande i samtliga 17 klasser i skolan ”Gheorghe Sincai” där 455 barn går. De romska familjer som fortlöpande skickar sina barn till skolan får kläder, hygienartiklar och mediciner för samtliga familjemedlemmar genom projektet.


Stiftelsen bildades 1995 och arbetar helt ideellt och på kristen grund med hjälp-verksamhet i olika länder. Insamlade medel satsas (efter avdrag för mycket låga administrativa kostnader på 2%) i praktiska bistånds­projekt.

Klicka på Facebookikonen nedan för att gilla oss på din Facebooksida

Följ oss på vår Facebooksida:

Skolbilderna ovan är tagna under ett spännande moment i undervisningen i "vår" skola i Floresti. Man tog upp stora och svåra frågor i ett projektarbete som engagerade alla barnen. Varför är en del länder fattiga och andra rika? Kan man rättfärdiga krig? Hur kan vi skapa mer fred? Läs mer om detta här (klicka!). Läs också om vår senaste hjälpsändning här (klicka!).

Rapporter och artiklar om vårt arbete i Floresti (klicka på artikeln):

Byn Voivodeni i regionen Mures

Genom att Stiftelsen Brödet betalar c:a 40 % och kommunen c:a 60 % av kostnaderna, kan skolans alla 62 elever få skollunch varje dag, så de kan växa och utvecklas och orka med skolarbetet. Stiftelsen betalar också skrivblock, pennor, skolväska m.m. för barnen.   


Även dagiset i Voivodeni, som hotades av stängning, har renoverats med pengar från Stiftelsen Brödet. Byns befolkning ställde upp och utförde arbetet gratis. Nu är huset fint både in- och utvändigt och övervåningen inredd med sängar.

Bilderna ovan visar hur dagiset såg ut innan det renoverades.

Den senaste kompletteringen är en brandstege på gaveln. Stiftelsen Brödet tog initiativet till en sådan vid besök i april 2015 och en takkupa och stege byggdes i enlighet med denna skiss. Några månader senare – efter en brand i en nattklubb i Bukarest då 60 människor dog och 150 blev svårt skadade – införde de rumänska myndigheterna skärpta brandföreskrifter för samlingslokaler.

Stiftelsen bidrar också till finansiering av sommarläger för ungdomar, julgodis till barn samt julmat till fattiga familjer i Voivodeni.Byn Bogdand med omnejd i regionen Satu Mare

I Bogdand har den lokala organisationen Pro Senectute med finansiellt stöd från Stiftelsen Brödet och från den engelska organisationen TARGA ordnat ett Dagcenter, dit byns alla äldre är välkomna under veckans arbetsdagar för att få ett mål mat och trivsam gemenskap i varma lokaler.

Vårt bidrag till Dagcenret har bl.a. varit kakel till väggar och golv, kakelugn, dusch och toaletter samt diskmaskin.

Av de hjälpsändningar som stiftelsen skickar till Bogdand får de allra fattigaste begagnade kläder och skor gratis medan vi låter Pro Senectute till låga priser sälja resterande för att på så sätt kunna driva dagcentret.

Skolan och dagiset i Bogdand liksom skolorna i de närliggande byarna Baptsa, Corund och Ser får del av de skolmöbler, leksaker och kläder som stiftelsen skickar.Cluj-Napoca – Rumäniens näst största stad

Till den rumänska organisationen ASOCIATA SCHOLAR AND EDUCATION CENTER (SEDCENT) i staden Cluj-Napoca skickar vi skolmöbler och sjukhussängar när vi får sådana. Dessa distribueras till skolor och sjukhus. Här några bilder av skolmöbler som stiftelsen fick förmedla från Carlssons skola i Stockholm till Brancusi skola i Cluj-Napoca. Innan de sändes måste borden skruvas isär och lastas på långtradare. Många hjälpande händer behövdes och sådana infann sig villigt.


Så här fint blev det i några klassrum i Brancusi skola när möblerna åter skruvats ihop och var på plats.

Stiftelsen skickar några gånger per år hjälpsändningar till våra olika projekt i Rumänien med begagnade kläder, skor, leksaker m.m., ibland också skolmöbler och sjukvårdsmaterial.

Copyright © All Rights Reserved


Organisationsnr: 802401-2844

Postgiro: 900420-1, Bankgiro: 900-4201, Swish: 1239004201

Adress: Stiftelsen Brödet, Att. L. Åkerlund, Grev Turegatan 64, 1202, 114 38 Stockholm, Tel: 0702545233